Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Το Παλιοκκλήσι


Στην ανατολική πλαγιά της Μπαρτσετσόραχης κτίζεται ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι. Θα είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα, και θα γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Τη δαπάνη της ανέγερσης ανέλαβε ο συμπατριώτης από το Denver του Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Δημήτρης Τσατσάς.

«Είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν συγχωριανοί μας που δεν έμαθαν ποτέ ότι υπάρχουν στα Μπαρτσέσια, κάτω απ΄ τις πελώριες βελανιδιές, τα ερείπια από ένα λησμονημένο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας» έγραφε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συλλόγου μας Γ. Αναγνωστόπουλο, και συνέχιζε: «Λένε πως κάποτε το χωριό μας απλώνονταν από τα Παλιοχώρια, τα Μπαρτσέσια, τα Βλαχοκόνακα, τις Κεχριές και έφθανε μέχρι την Οξυά. Κι έτσι οι χωριανοί προσπαθούσαν να αποφύγουν τις επιδρομές των Τούρκων, που η αφετηρία τους ήταν τ’ Αγά, η Βαρμπόπη κλπ. Δεν είναι παράξενο το εκκλησάκι αυτό εκείνη την εποχή να ήταν το επίκεντρο του διασκορπισμένου χωριού».

Γίνεται προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί το κτίσιμο της μικρής μας εκκλησίας έως την 17η Ιουλίου, ώστε να συμπέσει η γιορτή της Αγίας Μαρίνας και με τα θυρανοίξια.


Οι πληροφορίες προήλθαν από την εφημερίδα του Συλλόγου μας «Γαρδικιώτικα Νέα»


Δεν υπάρχουν σχόλια: