Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι αρχαίοι και οι νεότεροι.

Στην Αθήνα υπάρχει ο Ιλισσός, ένα ποτάμι-ρέμα που στη δεκαετία του ’60 καλύφθηκε η κοίτη του, και σήμερα είναι οι δρόμοι Μιχαλακοπούλου, Βασ. Κων/νου, Καλλιρρόης. Στην αρχαία εποχή από το νερό του Ιλισσού και με την κατασκευή του Πεισιστράτειου υδραγωγείου, υδρεύονταν η Αθήνα. Ο Δήμος είχε θεσπίσει νόμο που απαγόρευε την απόθεση σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων για να μην μολύνουν το νερό. Αυτά τον 5ο αιώνα π. Χ. (μιλάμε για προ Χριστού, έτσι;). Μάλιστα η μη εφαρμογή του νόμου, επέσυρε βαριές ποινές για τους παραβάτες. Να το επαναλάβω: τον 5ο αιώνα προ Χριστου!
Στο Γαρδίκι υπάρχουν τρία-τέσσερα ρέματα που διασχίζουν κάθετα το χωρίο. Δίπλα σε μερικά απ’ αυτά, υπήρχαν πηγές απ’ όπου οι κάτοικοι έπαιρναν νερό. Σήμερα αποτελούν γραφικά σημεία στο χωριό μας, κι είναι μαγευτικά να περνάς και να βλέπεις ανάμεσα από τις κατάφυτες κοίτες τους να κυλά ορμητικά το νερό.  
Τι λέω; Γραφικά σημεία!... Μην τρελαθούμε. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τον 21ο αιώνα μ.Χ. (μετά Χριστόν), οι εν Γαρδικίω φερόμενοι ως «απόγονοι» των αρχαίων Ελλήνων, έχουν κάνει τα ρέματα του χωριού σκουπιδότοπο. Στοίβες από σακούλες, μπουκάλια, κουτιά και κάθε είδους βρώμια τα εκσφενδονίζουν από τις γέφυρες του δρόμου, παρ’ όλο που λίγα μέτρα πιο ‘κει βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων του Δήμου. Ναι! Εμείς έχουμε χωματερές μέσα στο χωριό μας. Στο Γαρδίκι μας, για το οποίο έχουμε την εντύπωση ότι είναι το ομορφότερο μέρος στον πλανήτη. Οι βροχές του χειμώνα και το νερό από το λιώσιμο του χιονιού μεταφέρει την Γαρδικιώτικη σαβούρα  σ’ όλο το μήκος των ρεμάτων, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλη. Δεν εφαρμόζονται νόμοι, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Αυτά τον 21ο αιώνα μετά Χριστόν.
Ποιοι κάνουν αυτή την οικολογική και επιτυχημένη τουριστικά εναπόθεση; Μα όλοι μας, ας μην κρυβόμαστε. Απ’ την χαρτοπετσέτα, το κουτί μπύρας, το κουτί με τα τσιγάρα, τα παλιά μας παπούτσια, τα σχισμένα ρούχα, μέχρι τις πλαστικές καρέκλες, εμείς οι Γαρδικιώτες τα πετάμε. Ευρωπαίοι Πολίτες με i-phone, BMW, Timberland, γυαλί Dolce Cabbana και σώβρακο Calvin Klain.

Οι κατά Σαββόπουλο «Μελαμψές φυλές κοντοπόδαρες, Σειλινοί του κράτους που ξερνάει και να ‘τους, τσιφτετέλληνες…» 
Ιωάννης Ε.Κορέλης
---//---
25η Μαρτίου
Η βροχή και το κρύο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας του Ευαγγελισμού στο χωριό μας. Έβρεχε συνεχώς και το χιόνι έφτασε ως την Αγία Παρασκευή. Στην εκκλησία της Παναγίας έγινε απ’ τον παπά-Γιάννη, όπως κάθε χρόνο δοξολογία, με τη παρουσία ελάχιστου κόσμου. Φέτος η 25η Μαρτίου ήταν Τετάρτη κι αυτό δεν βοήθησε να ανέβουν Γαρδικιώτες από την Λαμία και την Αθήνα. Στο Ηρώων στεφάνια κατέθεσαν η Κοινότητα και ο Σύλλογος
 Gardiki News
---//---
Το Ημερολόγιο
Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος Πουγκακιωτών, δημιούργησε ένα πανέμορφο ημερολόγιο. Ωραίες μεγάλες φωτογραφίες χωρίς περιττά κείμενα και δασκαλίστικες κουβέντες. Μπράβο στα παιδιά!

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος μας, κατασκεύασε ένα αλαλούμ, από κακές φωτογραφίες και ανούσια κείμενα, που το θεωρεί ημερολόγιο. Και το χειρότερο είναι ότι νομίζει ότι αποτελεί και συλλεκτικό κομμάτι. Κρίμα! 

Ι.Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: